wtorek, 15 grudnia 2015

Święta już blisko!

Święta to piękny i magiczny czas przez wielu bardzo lubiany. Niektórzy spędzają go razem, a niektórzy nie.Wielu świętuje hucznie, a inni spędzają ten czas rodzinnie. Niejeden człowiek nie ma na to czasu i spędza święta przy papierach. Są tacy, którzy z powodu świąt martwią się, denerwują i kłócą ze sobą. A przecież tak ważne jest, by wszyscy w tym okresie byli szczęśliwi.
  Chciałabym przedstawić wam kilka bożonarodzeniowych tradycji. Przez to możecie poznać zwyczaje i  kulturę innych.


                                                       Resztki wieczerzy
Tradycja mało popularna. Na Podlasiu resztki z wieczerzy kładziono koło pieca, a przed nim ławę, która była posypana piaskiem. Jedzenie było to przeznaczone na zmarłych z rodziny. Rano, po śladach  na piasku odgadywano, kto przyszedł i czy w ogóle przyszedł.

                                                             
                                                              Wróżby
Dawniej po wieczerzy ludzie wróżyli sobie. Na przykład Warmii i Mazurach, kiedy wszyscy siedzieli przy stole spod obrusa wyciągało się słomę. Jeżeli ktoś wyciągnął słomkę prostą, czekało go proste i bezpieczne życie, ale jak komuś trafiło się pogięta słomka, mógł spodziewać się życia skomplikowanego.


                                                              Kiviak
Każdy kraj ma swoje świąteczne potrawy. Tak jak my jemy karpia, pierogi i barszcz, tak Grenlandczycy nie mogą wyobrazić sobie świąt bez kiviaku - czyli surowego mięsa morskiego ptaka Alki. Zwija się to mięso w foczą skórę i zostawia na kilka miesięcy pod kamieniem. Na stół ląduje, gdy ma odpowiednią fazę rozkładu. Może jest smaczne? Jak byście zareagowali, gdyby mama zamiast położyć na stół worek pierniczków zaserwowała kiviak?

                                                   Rzodkiewkowe rzeźby     
W stanie w Meksyku czyli Oaxaca jest organizowany świąteczny festiwal. Jedną z ciekawych rzeczy to... rzodkiewkowe rzeźby.
 
                                                   Znaczenie potraw
Nie jest to tradycja, ale musiałam to dodać.
  • Ryby - podczas wieczerzy symbolizują zdrowie i dostatek. Karp ma swoje własne znaczenie - siłę.
  • Grzyby - miały zapewnić szczęście i dostatek.     
  • Miód - jest symbolem obfitości, szczęścia i miłości. Pamiętajcie miód!
  • Orzechy - od wieków symbolizują tajemnicę i pieniądze.
  • Mak - dodaje się do potraw, ma przynieść pomyślność i bogactwo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz