Bacalhau
To portugalska potrawa. Jest to suszony i solony dorsz z różnymi dodatkami np.oliwkami, czosnkiem lub papryką.
Fot:http://blog.always.travel/portugalia-grillowane-mieso-obfite-gulasze-i-swieze-owoce-morza/
Muktuk
Znowu coś z Grenlandii. Podobno potrawa pochodzi od aborygeńskich Innuitów. Są to zmrożone paski ze skóry wieloryba pomieszane z kostkami wyciętymi z jego pęcherza. Mniam!
Fot:https://en.wikipedia.org/wiki/Muktuk
Bûche de noël
We Francji na stołach często gości ciasto w kształcie drewna. Zazwyczaj ma smak kawowy, orzechu laskowego lub wanilii. Ciasto ma formę rolady. Pewnie jest dobre, zjadłabym kawałek.
Fot:http://www.foodnetwork.com/recipes/buche-de-noel-recipe.htm
Bolo de rei
Kolejne jedzenie z Portugalii. W jego środku ukryte jest ziarno bobu, kto je znajdzie będzie miał dużo szczęścia w nowym roku. Ciasto nazywane jest też ''królewskim ciastem''.
Fot:http://www.caestamosnos.org/pesquisas_HLR/bolo_rei.htm
Rommegrot
Danie z Norwegii. Nie jest szczególnie ekstremalne. Jest to gęsta zupa mleczna posypana cynamonem podawana z... suszoną wędliną! Pewnie pyszna!
Fot:http://ndla.no/nb/node/82104
PS Wiem, że święta się skończyły, ale napisałam to przed świętami, nie opublikowałam tego wtedy, więc zrobię to teraz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz